Optimalisatie voor zoekmachines

Ophef om Brits plan internetmonitoring

In het Verenigd Koninkrijk is ophef ontstaan over een plan om het internetverkeer van Britten te monitoren. Volgens de regering is monitoring nodig om terrorisme te bestrijden, maar volgens privacyvoorvechters gaat het plan veel te ver.

Een wetsvoorstel dat misschien binnenkort wordt geïntroduceerd, zou de Britse inlichtingendienst GCHQ realtimetoegang geven tot informatie over iemands internetgebruik. Die informatie zou twee jaar moeten worden opgeslagen. De inlichtingendienst zou daardoor, zonder tussenkomst van de rechter, te weten kunnen komen met wie iemand contact heeft gehad en welke websites iemand heeft bezocht.

Privacyorganisaties zijn bezorgd, meldt de BBC. Zo noemt de groep Big Brother Watch het plan een ‘ongekende stap’, die het Verenigd Koninkrijk op het niveau van China en Iran brengt. Een andere groep noemt het plan een ‘drastische stap’. Ook een parlementariër van de Conservatieven, die in de regering zitten, noemt het plan ongewenst.

Volgens de regering zijn nieuwe maatregelen nodig in de strijd tegen terrorisme en criminaliteit. Eerder werd al bekend dat de Britse overheid nadenkt over het monitoren van het internetgedrag van veroordeelde criminelen. Als die van de rechter bijvoorbeeld geen sociale media mogen gebruiken, kan de politie automatisch worden gewaarschuwd als ze dat toch doen.

In Nederland worden gegevens van internet- en telecomgebruikers opgeslagen in een centrale database, die toegankelijk is voor politie en opsporings- en veiligheidsdiensten. Ook wordt bepaalde informatie over iemands internetgedrag, zoals locatie, sessieduur en met wie iemand contact heeft gehad via e-mail, voor een bepaalde tijd opgeslagen. In januari bleek dat de bewaarplicht waarschijnlijk wordtuitgebreid.

bron: http://tweakers.net/nieuws/81052/ophef-om-brits-plan-internetmonitoring.html

Related Posts

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.