algemeen, nieuw

Icann: gevolgen custom-tld’s niet te voorspellen

Het is niet te voorspellen of de invoering van nieuwe top-level-domeinen zal leiden tot verwarring onder gebruikers, stelt de Icann, die de root-zone van het dns-systeem beheert. De invoering van nieuwe tld’s krijgt veel kritiek.

“De Icann kan niet voorspellen welke gevolgen dit heeft voor gebruikers en de manier waarop zij het internet gebruiken”, schrijft de organisatie in antwoord op vragen die het publiek in april stelde tijdens een sessie in Beijing.

De Icann schrijft dat het programma is bedoeld om ‘diversiteit en concurrentie te bevorderen’. “We vinden het spannend om te zien hoe dit het gebruik van het internet zal veranderen”, schrijft de organisatie. De vraagsteller was bezorgd dat de invoering van nieuwe top-level-domeinen tot zodanige verwarring leidt dat gebruikers compleet afhankelijk worden van zoekmachines.

De invoering van nieuwe top-level-domeinen leidt ertoe dat willekeurige termen en merken als top-level-domein kunnen worden geregistreerd. Zo kan een bedrijf zijn eigen merknaam als top-level-domein vastleggen, maar het is ook mogelijk om een algemenere term te registreren. Zo wil Google ‘.search’ in handen krijgen. Er is veel kritiek op de plannen. Critici vrezen dat ze leiden tot verwarring onder gebruikers. Ook zouden bedrijven op kosten worden gejaagd, omdat ze zichzelf gedwongen zien om hun merknaam te registreren. Goedkoop is het programma niet; aan registratie zijn eenmalige kosten van 185.000 dollar verbonden, naast een jaarlijkse vergoeding van 25.000 dollar.

bron: www.tweakers.net

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.